jaro_fx
Administrator

Posty: 1211
|
Wysłany: 2015-09-16, 17:07 Sokcja Kulinarna - DROŻDŻÓWKI - rok szkolny 2015/2016
|
|
|
Drożdżówki
Sekcję kulinarną w nowym roku szkolnym zaczęłyśmy od przygotowania drożdżówek.
Do przygotowania drożdżówek potrzebowałyśmy :
1 kg mąki
10 dag drożdży
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru kryształu
2 szklanki mleka
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
Przesianą mąkę wsypałyśmy do miski, następnie dodałyśmy 3 jaka. W oddzielnym naczyniu wymieszałyśmy, na jednolitą masę, pokruszone drożdże z 3 łyżkami cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawiłyśmy do wyrośnięcia. Margarynę zaś, rozpuściłyśmy w mleku w garnuszku. Do mąki wlałyśmy wyrośnięty rozczyn, sól, letnie mleko z margaryną.
Następnie wzięłyśmy się za wyrabianie ciasto. W które wkładałyśmy wiele wysiłku, wyrabianie zakończyłyśmy , gdy ciasto było już gładkie i odstawała od ręki i od dna naczynia.
Po wyrobieniu ciasta pozostawiłyśmy je na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie.
Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego zaczęłyśmy wyrabiać nasze bułeczki z nadzieniem różanym i oczywiście nie mogło obejść się bez naszego ulubionego kremu czekoladowego.
      
Bułeczki, zniknęły z tacy w mgnieniu oka.
|
|