jaro_fx
Administrator

|
Wysłany: 2017-03-22, 23:27 Zabawy integracyjne
|
|
|
Zajęcia socjoterapeutyczne - Integracja grupy
Celem dzisiejszych zajęć było wzajemne poznanie członków grupy, integracja grupy przez zabawę.
Metody pracy: gry ruchowe, uzupełnianie zadań, zabawa.
Zajęcia rozpoczęły się od otrzymania przez wychowanki identyfikatora, w którym dziewczęta miały wpisać odpowiedzi na zawarte pytania:, Jaki jest Twój ulubiony kolor?, Jaka jest ulubiona Twoja potrawa?, Jaka jest ulubiona Twoja Książka?. Następnie po przypięciu go do ubrań wszystkie uczestniczki chodziły po sali, rozmawiając i szukając osób o podobnych cechach. Kolejnym ćwiczeniem była „ Komórka do wynajęcia”- dziewczęta siadały w kręgach na krzesłach ( krzeseł jedno mniej niż osób w grupie). Jedna z uczestniczek stawała w środku i jej zadaniem było zaprezentowanie się przed grupą wypowiadając jedno zdanie na temat, „ Kim jestem?”. Następnie wszyscy, którzy stwierdziły, że wypowiedziane zdanie do nich pasuje, szybko zamieniały się miejscami, osoba stojąca w środku starała się zająć wolne miejsce. Kolejnym zadaniem było” znalezienie swojego partnera”- wszystkie dziewczęta stały w kręgu. Po czym otrzymały karteczki z napisaną nazwą zwierzęcia. Zadaniem dziewcząt było naśladowanie głosów tych zwierząt i odnalezienie, drugiej osoby, która wydaje odgłos taki jak ona. Przed ostatnim zadaniem było odpowiedzenie na niedokończone zdania: Dzisiaj czuje się…., Najbardziej czuję się szczęśliwy, gdy …, Najważniejsza cecha przyjaciela to moim zdaniem…., Nie lubię u innych…, Dwa słowa opisujące mnie to…, Jest mi smutno, kiedy… Ostatnim ćwiczeniem było utworzenie dwóch szeregów stojących do siebie twarzami. Dziewczęta miały za zadanie wyobrazić sobie, że stoją w tramwaju, jedna osoba z końca próbowała przedostać się na początek tramwaju przepychając się, grupa miała utrudniać przejście.

|
|