- Canelloni z mięsem mielonym pod beszamelem

jaro_fx - 2016-12-14, 15:26
Temat postu: Canelloni z mięsem mielonym pod beszamelem
Canelloni z mięsem mielonym pod beszamelem

Canelloni to potrawa z rodem z Włoch. To nic innego jak duże rurki makaronu wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem, przykryte sosem bolońskim albo beszamelowym i zapieczonym serem. Danie to jest bardzo podobne do lasagne, różni się jedynie rodzajem makaronu oraz gęstością sosu mięsnego.
Składniki:
 500 g mielonego mięsa (u mnie z szynki)
 1 opakowanie makaronu canelloni (250g)
 2 kartonik pomidorów krojonych
 2 cebula
 1 marchew
 3 ząbki czosnku
 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 bazylia
Sos beszamelowy
W garnku rozpuszczamy 70 g masła. Dodajemy mąkę, podsmażamy i wlewamy mleko. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty. Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy.
Wykonanie
Mięso przekładamy do miski i dodajemy 1 jajo, doprawiamy mielonym pieprzem. Całość mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy 20 g masła, szklimy cebulę i czosnek na patelni. Podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i ugniatamy widelcem na patelni, podsmażając przez 5-6 minut, dodajemy pomidory z kartonu, posiekaną bazylię dusimy przez kilka minut, następnie zestawiamy z ognia i doprawiamy solą. Mieszamy. Odstawiamy.
Faszerujemy mięsem wnętrze rurek makaronu. Makaron z farszem układamy na sosie w blaszce. Przygotowaną całość zalewamy ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie rozprowadzamy, na wierzch ścieramy ser.
Życzymy smacznego









Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group