- Ruskie Pierogi
jaro_fx - 2015-03-08, 01:07 Temat postu: Ruskie Pierogi W dniu dzisiejszym na sekcji kulinarnej przygotowywałyśmy pierogi ruskie, a oto kilka ciekawostek związanych z nimi.
Pierogi ruskie – popularny w Polsce i na Ukrainie (czyli na Rusi) typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany.
Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebulki oraz niewielkiej ilości skwarek. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietanką. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.
Nasze pierogi, bardzo szybko znikły ze stołów i wszystkim smakowały.


...a na koniec...masa sprzątania:-)
|
|