jaro_fx
Administrator
Posty: 1267
|
Wysłany: 2018-05-05, 17:34 Deser -sernik
|
|
|
Nauka sporządzania podstawowego deseru. Podczas zajęć dziewczęta poznały charakterystykę podstawowych deserów. Dobór surowców oraz technikę wykonania wybranego deseru.
SERNIK
SKŁADNIKI:
CIASTO:
mąka – 500 g
cukier puder – 200 g
żółtko – 8 szt
proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
cukier waniliowy – 2 łyżki
śmietana gęsta, kwaśna – 3 pełne łyżki
masło – 250 g
MASA SEROWA:
ser biały mielony 1 kg
cukier puder – 250 g
budyń śmietankowy – 1 op
maka ziemniaczana – 2 łyżki
śmietana gęsta kwaśna – 1 szkl / 250 ml
cukier waniliowy – 1 łyżka
białko – 8 szt proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąki przesiewamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło – zagniatamy, dzielimy na pół, chłodzimy.
MASA SEROWA:
Zmielony ser ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, budyniem, śmietaną kwaśną oraz proszkiem do pieczenia – możemy to zrobić mikserem.
Dodajemy ubitą pianę z białej i mieszamy łyżką.
CAŁOŚĆ:
Ciasto rozwałkowujemy na blachę, wylewamy masę serową, przykrywamy drugą, rozwałkowaną połową ciasta.
Pieczemy ok. 50-55 minut / 180C.
Sernik wyszedł nam niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach.
|
|