jaro_fx
Administrator
Posty: 1267
|
Wysłany: 2016-10-20, 12:30 Krokiety z kapustą i grzybami
|
|
|
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiet to stały bywalec znajdujący się na polskich stołach, smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie wcale nie należało do najtrudniejszych, bo jak wiadomo Krokiet to potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem.
Składniki na ciasto:
- 1/2l mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 szkl. mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
Składniki na farsz:
- kilka dorodnych pieczarek
- 1 cebulka
- 50 dkg kiszonej kapusty
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Składniki na panierkę:
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mleko, mąkę, jajko oraz szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy. Z tak powstałej masy naleśnikowej smażymy placki.
Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Kapustę dusimy w rondelku do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Po ugotowaniu kapustę szatkujemy na drobne kawałki. Obraną i pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na tłuszczu do uzyskania lekko złotawego koloru. Do zrumienionej cebulki dodajemy poszatkowana kapustę oraz pieczarki i ponownie doprawiamy do smaku. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach składając dwa boi i formując rulonik. Tak powstałe krokiety panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na tłuszczu.
Krokiet zazwyczaj podawany jest, jako dodatek do barszczu czerwonego.
|
|