jaro_fx
Administrator
Posty: 1267
|
Wysłany: 2015-10-04, 20:58 Pierogi z soczewicą...mniamuśne:-)
|
|
|
Pierogi z soczewicą.
Na dzisiejszej sekcji skupiłyśmy się na tradycyjnych smakach Polskich Pierogów.
• Ciasto
• 0,5 kg mąki pszennej
• ciepła woda - ile się zagniecie (około 250 ml)
• szczypta soli
• 1 jajko
• Farsz
• 250 g soczewicy
• 50 g masła
• 2 średnie cebule
• 1 kostka rosołowa
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania.
1. Mąkę przesiać na stolnicę, po środku zrobić miejsce na ciepłą wodę, wbić jajko. Stopniowo wlewać wodę zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na cienkie placki.
2. Ziarna soczewicy dokładnie wypłukać. Gotować do miękkości z dodatkiem kostki rosołowej. Ugotowaną soczewicę odcedzić i ostudzić.
3. Cebulę pokroić w plastry i udusić na maśle, dodać do ugotowanej soczewicy. Całość wymieszać na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Na wykrojone szklanką krążki ciasta nakładać farsz i zaklejać pierogi. Pierogi wrzucać do gotującej się wody i wyciągać po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.
FOTORELACJA Z DZISIEJSZYCH ZAJĘĆ
|
|