FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Rejestracja
Zaloguj
Profil


Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Poprzedni temat :: Następny temat
Obieranie jabłek
Autor Wiadomość
jaro_fx
Administrator


Posty: 1267
Wysłany: 2015-05-01, 18:03   Obieranie jabłek

Zmagania przy obieraniu jabłek.

Jak wszystkim wiadomo nie powinno się obierać jabłek, gdyż skórka jest bogata w błonnik. Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) stanowi niezbędny element zdrowej diety – pełni bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Wpływa na obniżenie ciśnienia, reguluje rytm wypróżnień, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, usuwa z organizmu szkodliwe substancje (toksyny, metale ciężkie), pęczniejąc, zapewnia uczucie sytości, przyczynia się także do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.
Lecz, z naszych jabłek powstały powidła, dlatego zmagałyśmy się z ich obieraniem.

Przepis na powidła jabłkowe

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Do garnka wrzucamy jabłka, wsypujemy cukier i dodajemy wodę, całość gotujemy (od czasu do czasu mieszając) aż uzyskamy konsystencje musu. Następnie przekładamy do słoika i pasteryzujemy 10 minut.







Powrót do góry
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  




Młodzieżowy Osrodek Wychowawczy w Czuchowie Pienkach