jaro_fx
Administrator
Posty: 1267
|
Wysłany: 2015-05-01, 18:03 Obieranie jabłek
|
|
|
Zmagania przy obieraniu jabłek.
Jak wszystkim wiadomo nie powinno się obierać jabłek, gdyż skórka jest bogata w błonnik. Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) stanowi niezbędny element zdrowej diety – pełni bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Wpływa na obniżenie ciśnienia, reguluje rytm wypróżnień, zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, usuwa z organizmu szkodliwe substancje (toksyny, metale ciężkie), pęczniejąc, zapewnia uczucie sytości, przyczynia się także do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych.
Lecz, z naszych jabłek powstały powidła, dlatego zmagałyśmy się z ich obieraniem.
Przepis na powidła jabłkowe
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Do garnka wrzucamy jabłka, wsypujemy cukier i dodajemy wodę, całość gotujemy (od czasu do czasu mieszając) aż uzyskamy konsystencje musu. Następnie przekładamy do słoika i pasteryzujemy 10 minut.
|
|