jaro_fx
Administrator
Posty: 1267
|
Wysłany: 2015-10-21, 13:43 GRZYBY
|
|
|
Październik, to miesiąc, w którym można nazbierać najwięcej grzybów. Żeby wybrać się do lasu po grzyby i umieć odróżnić grzyby jadalne od trujących to w pierwszej kolejności trzeba zdobyć trochę wiedzy na ten temat. I nasza sekcja przyrodnicza postanowiła przypomnieć wszystkim koleżankom które grzyby są jadalne. W tym celu zrobiłyśmy gazetkę ścienną, aby utrwalić wiedzę o grzybach. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki i koźlarze, rydze, pieprzniki, gąski i opieńki. Wśród rosnących w Polsce ok. 5 tysięcy gatunków grzybów owocnikowych jest bardzo wiele gatunków grzybów nadających się do spożycia. W praktyce jednak zbierane są tylko nieliczne gatunki, te o największych wartościach smakowych i znane rzeszom grzybiarzy. Wiele grzybów jest jadalnych, ale nie mają praktycznej wartości, gdyż albo są niesmaczne, albo bardzo małe, czy też występują bardzo rzadko.
|
|